2024/01/01

Nettsiden er live!

For rundt et år siden kjøpte jeg dette domenet (som er navnet mitt baklengs). Dette er fordi jeg er så heldig som har en server med offentlig IP-adresse, og tenkte det hadde vært kult å ha en egen nettside kjørende på den.

Uheldigvis endte jeg opp med å prokrastinere det en ganske god stund. Jeg hadde mye annet å gjøre, men boksen ble brukt! Den hostet bl.a en Minecraft-server for meg og noen venner, diverse skoleprosjekter som Freshify og Letno.

For et par uker siden fikk jeg fakturaen for fornyelse av domenet, og da tenkte jeg at det er på tide å få noe ut av det.

Eh, Hvordan lage nettside?

Det finnes mange ulike måter å lage en personlig nettside for portfolio og blog. Her er Wordpress en populær løsning. Wordpress er et CMS (Content Management System), som gjør det enkelt å lage en nettside uten å kunne kode. Det jeg ikke likte med Wordpress, er at det er veldig tung å lage innhold, og det er ikke så lett å tilpasse det slik jeg vil.

Jeg har lenge likt å skrive Markdown, og har brukt det til å skrive notater og dokumentasjon. Markdown er en enkel måte å formatere tekst på, og jeg vet at det finnes mange verktøy for å konvertere Markdown til HTML, og tenkte derfor på en løsning der jeg kan skrive blog innleggene i markdown, og så konvertere det til HTML. Etter litt research fant jeg ut at dette er det man kaller en Static Site Generator (SSG).

Det finnes løsninger som Hugo Som er en veldig lett måte å lage en SSG. Det er lett å sette opp og kommer med mange forskjellige temaer og plugins.

Jeg var veldig nære på å velge Hugo, men jeg har også lenge holdt øynene på Nuxt.js. Nuxt.js bygger på Vue.js, som er et rammeverk for å lage nettsider. Jeg har laget en del nettsider i Vue.js og liker det veldig godt. Før jeg valgte å sette opp Hugo prøvde jeg derfor å sette opp Nuxt og leke litt med det. Det var veldig lett å sette opp, og synes det gjorde Vue.js enda bedre!

Nuxt har blant annet moduler for å generere statiske sider som Nuxt Content. Andre moduler gjør det også veldig lett å sette opp en nettside for blog og portfolio. Det finnes også templater som man kan bruke for å komme raskt i gang.

En av ulempene med Nuxt er... at jeg må progge det. Dette gjør at det tar litt tid å få på plass features som finnes out of the box i Hugo. Jeg var klar over disse ulempene, men jeg tenkte dette er en god mulighet til å lære meg Nuxt. Hvis det går til helvete kan jeg bare bytte til Hugo. Det er det som er så fint med at alt bare er Markdown!

Hva jeg gjorde

Jeg baserte nettsiden min på Zooper. Dette templatet modifiserte jeg ganske mye slik at det ble mer slik jeg ville ha det. Jeg la til en del features som jeg synes var kule, og fjernet en del som var unødvendige. Det er fortsatt en del ting som jeg ønsker som for eksempel tags, og table of contents. Dette er derimot noe jeg kan legge til senere.

Konklusjon

Jeg er ganske fornøyd med at jeg valgte Nuxt. Nå har jeg en løsning jeg kan bygge videre på, og en nettside jeg kan utvide og endre slik jeg vil. Den eneste ulempen er at det kan være litt tungvint å progge alle featuresene jeg vil ha selv, men dette er noe jeg kan leve med. Jeg er jo tross alt en programmerer!

blogportfoliodev

Hostet med ❤️ fra Studentersamfundet i Trondhjem